Kulak kirinin bilimsel adı serumendir. Kulak kanalının en dış kısmında, bin ila iki bin arasında yağ bezi ile ter bezi tarafından üretilir. Serumene biraz tüy, ölü deri hücreleri ve diğer vücut döküntüleri eklendiğinde bildiğimiz kulak kiri ortaya çıkar. Daha önce kulak kirinin sadece nemlendirme ve böceklerin kulağa girmesini önleme amacıyla üretildiği sanılıyordu fakat bazıları antibiyotik işlevi gördüğüne de inanıyor.

Kulak Kiri Nedir ?

Kulak kirinin bilimsel adı serumendir. Kulak kanalının en dış kısmında, bin ila iki bin arasında yağ bezi ile ter bezi tarafından üretilir. Serumene biraz tüy, ölü deri hücreleri ve diğer vücut döküntüleri eklendiğinde bildiğimiz kulak kiri ortaya çıkar. Daha önce kulak kirinin sadece nemlendirme ve böceklerin kulağa girmesini önleme amacıyla üretildiği sanılıyordu  fakat bazıları antibiyotik işlevi gördüğüne de inanıyor.

Serumene aslında normal değilmiş gibi gelse de, durum bunun tam aksinedir. Kulağın kendini mikroplardan korumak için salgıladığı antibakteriyel salgıya kulak kiri denmektedir. Normal şartlarda kulak, ürettiği bu kiri kulak dışına atar. Fakat atmadığı zaman sağlıksız oluşumlar meydana gelir. Kulak kiri söz konusu kulak içinde birikerek atılamadığı için, hastalığa dönüşebilir. Bu yüzden kulak temizliği yapılırken dikkat edilmelidir. Kulağı temizlerken mutlaka dikkatli olunmalıdır. Pamuklu çubuk yardımıyla doğrudan kulağı temizlemek, kulakta zedelenmelere sebebiyet verebilir. Kulak yoluna gelen zarar sonucunda daha ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Kulağın kirden dolayı tıkandığı, bazı belirtilerden anlaşılabilir. Bu belirtiler:

  • İşitme kaybı
  • Kulak içerisinde ağrı
  • Kulakta tıkanma hissi
  • Çınlamaların meydana gelmesi
  • Kulakta normal olmayan biçimde ses ve gürültüler işitilmesi
  • Kulak içerisinin kaşınması
  • Kulakta meydana gelen akıntı veya koku
  • Öksürük

Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız, kulak kiri tedavisi için uzman doktora başvurmanız gereklidir. Aksi takdirde geç müdahale nedeniyle, kalıcı işitme kayıpları yaşayabilirsiniz. Kulağınızı temizlemek için evde alternatif yöntemler uygulamak yanlış bir harekettir. Söz konusu durum, mutlaka doktorun müdahale etmesi gereken bir durumdur.

Kulak Kiri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Merkezimizde kulak kiri tedavisi, kulak çöpünün zarar verme olasılığı yüksek olduğundan kulak kirini önce bir yumuşatıcı sıvıyla yumuşatıp sonra da kulaktaki birikintiyi akıtarak yada aspire ederek temizleme yöntemine başvurmaktayız. Tedavi yöntemlerinde kullanılan kulak yıkama işleminin ardından, hastalar rahatlamaktadır. Neredeyse bütün hastalar, eskisine göre çok daha fazla işitebildiğini belirtmiştir. Kulakların tedavi edilirken yıkanması, kesinlikle alışkanlık yapan bir tedavi yöntemi değildir. Kulaklarınız yıkandıktan sonra kulak temizliğinizi yaparken daha hassas davranmanız, kulak yolunu ve kulak zarını zedelememeye özen göstermeniz gereklidir.


Kulak Kiri Tedavileri ve Kulak Kiri Fiyatı Hakkında Daha Fazla Bilgi için
İletişim Numaramızdan Bizi Arayabilir, Whatsapp Numaramız ile Sorularınızı Sorabilirsiniz.







Kulak Kiri Sıkça Sorulan Sorular


Kulak Kiri