Ani İşitme Kaybı 3 gün gibi kısa sürede oluşan bir rahatsızlıktır. Odiomotri olarak adlanan işitme testinde art arda gelecek 3 seste en az 30 desibel yaşanacak kayıp rahatsızlığın olduğuna işaret etmektedir.

Ani İşitme Kaybı 3 gün gibi kısa sürede oluşan bir rahatsızlıktır. Odiomotri olarak adlanan işitme testinde art arda gelecek 3 seste en az 30 desibel yaşanacak kayıp rahatsızlığın olduğuna işaret etmektedir. Ani işitme kayıpları çok nadir rastlanan bir durumdur. Şöyle ki, yüz bin kişide bu hastalığın görülme ihtimali 5-20 arasında değişkenlik gösterir. Ani işitme kayıpları hem erkek hem de kadınlarda rastlanmaktadır. Ancak yaş aralığı merak edilen sorunun genellikle 40’lı yaşlardaki insanlarda rastlandığı da bilinmektedir. Ani işitme kayıpları çoğu zaman sadece tek bir kulakta görülür.

Ani İşitme Kayıpları Neden Olur?

Ani işitme kaybının kesin olarak neden oluştuğu tam olarak bilinmez. Ancak bu durumun oluşma riskini arttırabilecek bazı etkenlerde az değil:

Viral yolla bulaşan enfeksiyonlar – Kabakulak sorunu, kızamıkçık ve kızamık, grip benzeri enfeksiyonlarda işitme sinirlerinin hasar alması durumu görülmektedir. Bu durumlar ani işitme kaybına da neden olabilir.

Damar tıkanıklığı – İç kulak bilindiği gibi vücut dengemizi sağlayan bölgedir. Burada bulunan damarlar oldukça ince ve azdır. Kanın pıhtılaşmasında problem ortaya çıktığı zaman veya emboli gibi rahatsızlıklar yüzünden damar tıkanır ve ani işitme kayıpları görülür.

Otoimmün Hastalıkları – Vücudumuzu korumaya yarayan savunucu hücrelerimiz, kendi vücudumuzda ne olup olmadığını ayırt edebilecek kapasiteye sahiptir. Bu mekanizma nadiren de olsa bozulabilir. Bunun sonucunda da vücudumuz yabancı hücrelere karşı savunmasız kalır ve aynı zamanda kendi hücrelerimizi de yok etmeye başlar. Ani işitme kaybına yol açabilecek sorunlardan biri de bu mekanizmada oluşan bozukluklardır.

Bakteriyel Enfeksiyonlar – Yine vücudumuzun en önemli bölgelerinden biri olan iç kulak çok hassas olduğu için çeşitli enfeksiyonlara yakalanabilir. İç kulağımızdaki labirent isimli kısımda enfeksiyon oluştuğu zamanlarda ani işitme kayıpları oluşabilir.

Tümörler – Vücudumuzda oluşan tümörler yüzünden de Ani İşitme Kaybı ortaya çıkabilir. Meninjom, hemanijom, akustik nörinom tipli tümörler işitme sinirlerine hasar vererek ani işitme kaybına yol açar. Aynı zamanda bu tümörler yüzünden çeşitli duyma bozuklukları da görülmektedir.

Ani İşitme Kaybının Teşhis Yöntemleri

Bu hastalığın en merak edilen özelliği 3 günden kısa süre içerisinde kendini belli etmesidir. Bazı hastaların şikayetleri arasında işitme kaybıyla birlikte başlarının da dönmesi yer almaktadır. Ani işitme kaybının teşhis edilmesi için işitme testiyle beraber kan testi de yapılmaktadır. Yapılan kan testinde metabolik ve etyolojik tüm faktörler taranarak sebep bulunmaya çalışılır. İşitme kaybı uzun süreli devam ettiği taktirde MR ve tomografinin de uygulanması şarttır.


Ani İşitme Kaybı 3 gün gibi kısa sürede oluşan bir rahatsızlıktır. Odiomotri olarak adlanan işitme testinde art arda gelecek 3 seste en az 30 desibel yaşanacak kayıp rahatsızlığın olduğuna işaret etmektedir.