Ani İşitme Kaybı olarak adlandırılan olay, üç günden daha kısa süre içerisinde 30 db. ve üzeri yaşanan işitme kaybına denir.

Ani İşitme Kaybı olarak adlandırılan olay, üç günden daha kısa süre içerisinde 30 db. ve üzeri yaşanan işitme kaybına denir. Ani işitme kayıpları çoğu zaman sadece bir kulakta yaşanmaktadır. Bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmez ancak viral ve vasküler, yani damarsal nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Stres de ani işitme kayıplarında çok büyük etkenlerden biri olabilir. Bu hastalık kendini belli ettiği zaman işitme kaybının yanı sıra kulakta çınlama ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklarda muhtemel olarak yaşanabilmektedir. Uzmanların söylediğine göre KBB muayenesinin ardından yapılacak bir işitme testiyle rahatsızlığın tam olarak ne ve hangi seviyede olduğu kolayca belirlenebilir. Rutin kan testlerinin yapılması bu gibi şikayetlerle hastanelere gelen kişilere mutlaka yapılmalıdır. İç kulakla beyin MR’ının gerektiği durumlarla sıklıkla karşılaşılmaz. Ancak bazı durumlarda bu gibi detaylı testlerinde yapılması zorunlu olabilir.

Ani İşitme Kaybı Tedavisi

Bu hastalık kulak burun boğaz acilinde tedavi edilmelidir. Çoğu çınlama gibi kulakta oluşan sesler kendi kendiliğinden kısa süresi içerisinde geçer. Ancak 1 saat ve üzerini bulan çınlamalarda mutlaka bir uzmana baş vurulması gerekir. Ayrıca bu gibi rahatsızlıklarla gelen kişiler kısa zaman içerisinde mutlaka muayene edilmelidir. Hastalığı bulunan kişilerin yüzde 60-70 oranında tedavi ile iyileşme durumu söz konusudur. Ani İşitme Kaybı hastalığı için uygulanan tedaviler şu şekilde sıralanabilir: destekleyici, kan akışını hızlandıran, damarları daha geniş hale getiren, hiperbarik oksijen tedavisi gibi bilindik yöntemlere başvurulabilir. Bu hastalığın en etkin tedavi yöntemi de destekleyici olarak bilinmektedir.

Kulak Çınlaması Ve Nedenleri

Tinnutus olarak bilinen kulak çınlamasının oluşma nedeninin dışardaki ses kaynaklarıyla hiçbir alakası yoktur. Bu tip çınlamaların oluşma nedeni kişinin kendi kafası kökenli seslerden dolayıdır. Çınlama objektif ve sübjektif olmak üzere iki çeşide ayrılır. Objektif çınlamada sesin kaynağı vücutta olur ve başka bir kişide bu sesi kolaylıkla duyabilir. Sübjektif çınlamaysa tamamen kişinin kendisine ait olur ve hiçbir şekilde dışardan duyulamaz.

Dış, orta ve iç kulak bölgelerinde bazı nedenlerden dolayı çınlamalar meydana gelebilir. Bu nedenler arasında damarsal, bazı ilaçların kullanılması, işitme sinirlerinde oluşan tümörler en bilindikleridir. Araştırmalara göre toplumun yüzde 3 ile 7 oranındaki kişileri çınlama yüzünden hastanelere gitmektedir. Bu gibi sesleri işittikleri için bazı insanların psikolojisi de derinden sarsılmaktadır. Geceleri bu gibi olumsuz olaylar yüzünden insanlar gün içinde kendi programlarını doğru düzenleyemez ve iş hayatında gerilemelere maruz kalırlar.


Ani İşitme Kaybı olarak adlandırılan olay, üç günden daha kısa süre içerisinde 30 db. ve üzeri yaşanan işitme kaybına denir.