Vertigo rahatsızlığı daha çok baş dönmesini tarif etmek için kullanılır ve kişide gerçek bir rotasyonel dönmeyi (çevrenin ve/veya kişinin kendisinin dönmesini) tarifler. Çok büyük çoğunlukla iç kulak hastalıklarının neden olduğu bir durumdur. Dizzines olarak tanımlanan kavram ise; kişinin ayağının altından yerin kayması, dengesizlik hissi, sarhoşvari his, teknedeymiş hissine neden olur.

Vertigo rahatsızlığı daha çok baş dönmesini tarif etmek için kullanılır ve kişide gerçek bir rotasyonel dönmeyi (çevrenin ve/veya kişinin kendisinin dönmesini) tarifler. Çok büyük çoğunlukla iç kulak hastalıklarının neden olduğu bir durumdur. Dizzines olarak tanımlanan kavram ise; kişinin ayağının altından yerin kayması, dengesizlik hissi, sarhoşvari his, teknedeymiş hissine neden olur. Çoğunlukla da beyin hastalıklarına, hormonal hastalıklara, dahili, boyun hastalıkları gibi nedenlere bağlı olarak gelişir.

Vertigo Nedir?

Vertigo denen gerçek baş dönmesi tarif edildiğinde genellikle bulantı ve kusma da vardır. Baş dönmesi kendisi bir hastalık olmayıp başka hastalığın belirtisi olduğu için öncelikle asıl sebebin tedavisi gerekir. Ancak birçok baş dönmesi hastasında ortaya net bir sebep konamamaktadır. Bu nedenle asıl amaç baş dönmesini ortadan kaldırmak haline dönmektedir.

Söz konusu hastalık her ne kadar bilinmese de, günümüzde pek çok kişinin yaşadığı bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişilerin yaşam kalitesi, hastalık nedeniyle oldukça düşmektedir. Kişinin etrafındaki bütün nesnelerin dönmesi, ani ve şiddetli baş dönmeleri şeklinde kendini göstermektedir. Bu nedenle kesinlikle tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasındadır. Şiddetli baş dönmeleri, özellikle hastanın dışarıda olduğu zamanlarda riskli olabilmektedir.

Vertigo Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?

En belirgin belirti, baş dönmesi olarak kendini gösterir. Çünkü iç kulakta meydana gelen, denge sisteminin bozulması sonucunda görülmektedir.

  • Kulakta meydana gelen çınlama
  • İşitmede güçlük çekme
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Gözlerin normal seyrinde hareket etmemesi
  • Dengesizlik hali
  • Gözlerin aniden kararması
  • Taşıt hareketlerinden etkilenme (taşıt tutması)

Eğer vertigo rahatsızlığı belirtilerini taşıyorsanız, geç olmadan uzman doktora danışmalısınız.

Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmeleri (tümörler hariç) genellikle kısa ya da uzun zamanda kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Çünkü diğer kulak zaman içinde hasta kulağın problemini kompanse etmektedir. Bu bazen 6 ay ya da 1 yıla kadar uzayabilir. Baş dönmesi eğer pozisyonel baş dönmesi (BPPV) ise bunun tedavisi: Epley manevrası denen ve doktorunuzun size muayene masasında uygulayacağı bazı hareketlerle olmaktadır. Bu hareketler iç kulaktaki bazı partiküllerin yerine oturmasını sağlamaktadır. Diğer sebeplerde ilaç tedavisi kullanmak gerekir.


Vertigo Tedavileri ve Vertigo Fiyatı Hakkında Daha Fazla Bilgi için
İletişim Numaramızdan Bizi Arayabilir, Whatsapp Numaramız ile Sorularınızı Sorabilirsiniz.







Vertigo Sıkça Sorulan Sorular


Vertigo