Meniere hastalığının En önemli bulgusu belirli periyodlar halinde gelen baş dönmesi ataklarıdır. İç kulak sıvılarındaki bu basınç artışının sebebi genellikle belli değildir. Söz konusu hastaların belirtileri için kesin nedenlerden söz etmek doğru değildir. Çünkü iç kulak sıvılarının basıncı aniden yükselebilir.
Meniere hastalığının En önemli bulgusu belirli periyodlar halinde gelen baş dönmesi ataklarıdır. İç kulak sıvılarındaki bu basınç artışının sebebi genellikle belli değildir. Söz konusu hastaların belirtileri için kesin nedenlerden söz etmek doğru değildir. Çünkü iç kulak sıvılarının basıncı aniden yükselebilir. Bununla birlikte baş dönmeleri kendini gösterir. Hastalığın ne sıklıkla tekrarlanacağı kesin değildir. Fakat bir takım belirtileri fark edildiği anda uzman doktora başvurulmalıdır.
Meniere Nedir ?
Meniere hastalığı belirti veren ancak sebebi net olarak ortaya konulamamış iç kulak sıvılarının basınç artışıdır. Ancak sıvı üretiminin atılımdan fazla olması yahut iç kulak sıvılarının boşaldığı kanallarda tıkanıklık olması ile basınç artışı gelişebilir. Hastalık, hemen her yaştaki insanların başına gelebilir. Fakat çoğunlukla 40 ila 60 yaş aralığındaki kişilerde daha sık yaşanmaktadır.
Hastalığın belirtileri:
- Gün içerisinde birden çok kez yaşanan baş dönmeleri
- Kulak çınlaması (tinnitus)
- Kulaklarda uğultu duyulması
- Kulakta oluşan doygunluk hissiyatı
- Kalp çarpıntısı
- İshal
- Kusma
- Bilinç kaybı
- Panik atak hali
- Ayakta durmakta zorluk
- Yürüme esnasında zorlanma
Hastalıkla ilgili en önemli detaylardan birisi, atak sayılarıdır. Hastalığın belirtileri arasında işitme kaybı da bulunmaktadır. Eğer hasta, bu belirtileri yaşıyor ve birden çok kez atak geçirdiyse, kesinlikle müdahale edilmelidir. Aksi takdirde artan atak sayılarıyla birlikte kalıcı işitme kaybı sorunuyla karşılaşılabilir.
- Atak sayılarını azaltıcı yöntemler:
- Hasta sigara kullanıyorsa, mutlaka bırakmalıdır.
- Stresten uzak bir yaşantı içerisinde olmalıdır.
- Tatlı, tuzlu tüketimlerini en az seviyede tutmalıdır.
- Uyku düzenini sağlamalıdır.
- Aşırı kilo alma durumlarından kaçınmalıdır.
- Günlük yaşamı içerisinde mutlaka spora vakit ayırmalıdır.
Atak sayılarıyla birlikte hastalık gitgide ilerlemektedir. Atakların azaltılması için bu yöntemlere mutlaka başvurulmalıdır. Ayrıca hastalık tamamen geçene kadar uzman doktor gözetiminde olunmalıdır. Kalıcı işitme kaybı yaşamamak için, belirtileri fark ettiğiniz anda doktora başvurmalısınız. Doktor gerekli tetkikleri, işitme kaybı testlerini vb. yapmasının ardından teşhis koyup, tedavi sürecinizi başlatacaktır.
Meniere Tedavisi Nasıl Yapılır?
Meniere hastalığında genellikle tıbbi tedavi verilir. Seçilmiş vakalarda cerrahi tedavi uygulanabilir. Op. Dr. Cem Karas şikayeti olan hastaya teşhiş koyarak, rahatsızlığın seviyesine göre tedavi uygulamaktadır.
Meniere Hastalığı Tedavileri ve Meniere Hastalığı Fiyatı Hakkında Daha Fazla Bilgi için
İletişim Numaramızdan Bizi Arayabilir, Whatsapp Numaramız ile Sorularınızı Sorabilirsiniz.