İzmir geniz eti ameliyatı anestezi kullanılarak yapılır ve 15-20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.
İzmir geniz eti ameliyatı anestezi kullanılarak yapılır ve 15-20 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Ameliyatın yapılış şeklinde herhangi bir cilt kesiği oluşmadığından ve bademciklere de müdahale edilmediğinden ağrı, sızı gibi şeylere pek rastlanılmaz. Anestezi yapılırken ağızdan entübasyon tüpü koyulduğu ve operasyon sırasında yumuşak damak gerilecek şekilde geniz bölgesi görülür şeklini aldığı için bazı ağrılar görülebilir. Genellikle ağız bölgesinde oluşan ağrılar 1-2 günde geçmektedir. Geniz eti bölgesinin röntgeninde veya endoskopik burun dahilinden yapılan muayene sırasında geniz etinin burunun gerisinde bulunan hava yolunu kapattığı zamanlarda ameliyata başvurulur. Tıp dilinde adenoidektomi olarak da bilinen geniz eti ameliyatı yapıldığı sırada ağıza alt ve üst dişleri birbirinden ayırmasına yarayan özel bir aparat yerleştirilmektedir. Bu işlem yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekilen şey, damak veya dudak bölgesinde yarığın olup olmamasıdır. Yumuşak damağı kaldırmak için sonda kullanılır. Adenotom olarak bilinen aletle geniz eti dokusu tamamen kazınır. Kazıma ve yahut da kürete etme olarak bilinen işlemi yapıldığı sırada östaki tüpü açılma yerinde ağıza herhangi bir zarar vermemelidir. Kazımadan sonra ameliyatı sonlandırmadan önce mutlaka kanama kontrolü yapılmalıdır. Son birkaç yılda ortaya çıkan “Coblation”, “Suction diathermy” ve başka yöntemler sayesinde ortaya daha gelişmiş ve kolay geniz eti, bademcik ameliyatları çıkmıştır. Ancak yine de küretaj tekniği halen yaygınlığını korumaktadır.
Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Olası Rahatsızlıklar
Bu gibi durumlar nadir olarak görünse de bazı İzmir geniz eti ameliyatı sonrasında ortaya çıkabilmektedir:
- Kanama komplikasyonu: Çoğu zaman bu durum kendi kendiliğinden sonlanır. Basitçe uygulanan tekniklerle de kanamaya müdahale edilebilir. Yaşı ilerlemiş hastalarda bu gibi kanamalar daha çok tekrarlanmaktadır.
- Orta kulak iltihabı: Bu rahatsızlık çok nadir ameliyatlarda yaşanmaktadır. Geniz etindeki enfeksiyon östaki tüpü vasıtasıyla kulağa bulaşabilir.
- Geniz bölgesinde oluşan kalıcı darlık: Nazofaringeal skatrisyel stenoz adıyla pek tanınmasa da bu komplikasyon önceden var olan enfeksiyonlar yüzünden görülebilir. Bu da çok nadir görülen komplikasyonlar arasındadır.
Geniz Ameliyatı Sonrası Hasta Bakımı
Ameliyattan sonra birkaç gün hasta yiyip içtiklerine çok dikkat etmelidir. Sıcak veya sert, yani ameliyatlı bölgeye zarar verecek kadar yumuşak olmayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ufak kanamaların karşısına geçmek için bu yollara başvurulmaktadır. Sürekli olarak gerçekleşen kanamalardaysa doktora gidilmesi şarttır. Okyanus suyu ile burun ve geniz bölgesi de tamamen yıkanmalı, böylece bakteri oluşan alanları ortadan kaldırmak şarttır.
Geniz Eti Problemi Hangi Belirtilerden Sonra Anlaşılır?
Geniz eti büyüdüğü zaman kendini çeşitli hareketlenmelerle gösteriyor:
- Burun yoluyla nefes alırken yaşanan zorlanmalar
- Ağızdan nefes alınmasında oluşan sıklaşma
- Burun tıkalıymışçasına genizden konuşmak
- Nefes alırken duyulan hırıltılar
- Uyurken horlamak
- Uyku apnesi olarak bilinen nefes tutulmaları
- İştahta azalmalar ve gelişim sürecinin sorunlu geçmesi
Geniz Eti Ameliyatı Sonrasındaki İlerleyen Süreç
Ameliyat başarılı bir şekilde geçtikten sonra günlük yaşantınızda dikkatli olmalısınız. Beslenme kurallarına dikkat etmek ameliyat sonrası sürecin sorunsuz ilerlemesi açısından çok önemlidir. Yumuşak gıdaların çocuklara verilmesi gerekmektedir. Ayrıca narenciye olmayan sıvılarında verilmesi çok önemlidir. Sonraki günlerde git gide verilen gıdalar daha sert hale getirilebilir. Pilav ve makarna gibi yine tahriş etmeyen gıdaların tüketilmesi zorunludur. 3. günden itibaren ekmek kenarı, cips ve kraker gibi sert gıdalara geçilmesinde de bir sorun yoktur. Ameliyattan sonra bir gün arayla çok uzun sürmeyecek şekilde sıcak bir banyo çocuğunuza çok iyi gelecektir. Okula göndermek içinde acele etmemenizde fayda var, 3-7 gün arasında bekleme süresi makuldür. İzmir geniz eti ameliyatı sonrasında edilen alışkanlıklar arasında ağızdan nefes alma da olacaktır. Çocuğunuza burun yoluyla nefes alıp vermesini ısrarla hatırlatmanızda fayda var.