Boğazda geniz akıntısı ve tahriş oluşumuna neden olan farenjitin daha birçok olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Boğaz iltihabı genel ismi ile farenjit olarak adlandırılmaktadır. Boğazda aniden başlayan yanma, sesin kısılması, ateş, öksürük farenjit belirtileri arasındadır. Farenjitin %90`ı viral sebeplerden oluşabilirken yerde kalan %10 kısmı ise bakteriyel nedenlerden olmaktadır. Daha çok 4 ila 7 yaş aralıklarında olan çocuklarda görülmekte olan farenjit, bu yaşın altında olan bireylerde çok nadiren görülmektedir. Farenjitin belirtileri hastalığın sebebine göre farklılık gösterebilir. Bakterilerin neden olduğu farenjit daha ağır sonuçlar doğurmaktadır. Normal farenjit vakaları birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelebilir. Farenjit tedavisi daha çok belirtilere uygun olarak yapılmaktadır. Hastalığın nedenine göre tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir. Tedavi sırasında antibiyotik kullanımı sadece boğaz ağrısı ve bakteriyel enfeksiyonlarda işe yaramaktadır. Viral boğaz ağrılarında antibiyotikler hiçbir etki etmez. Bu tür ağrılar zamanı analjeziklerde tedavi için etkili bir yöntem olmaktadır.
Farenjit Nedir?
Boğazda geniz akıntısı ve tahriş oluşumuna neden olan farenjitin daha birçok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Genellikle boğaz kültürlerinde sonuç alınamaz, fakat bademcikler ve başka dokularda şişerek rahatsız olmanıza neden olur. Eğer geniz akıntısı tedavisi yaptırdıysanız boğaz ağrısı da ortadan kalkacaktır. Ayrıca sesini mesleği gereği ile yüksek perdelerden kullanmaya mecbur olan kişilerde ve kimyasal madde kullanılan ortamlarda bulunan bireylerde kronik boğaz ağrısı olabilir. Boğazda submukozal ve mukozal yapıların enfeksiyonu farenjit olarak adlandırılmaktadır.
Farenjitin Belirtileri Nelerdir?
Faranjit tedavisi zamanı mutlaka bir doktor ile görüşmelisiniz. Çünkü sadece gösterdiğiniz belirtilere uygun olarak bir ilaç kullanımına başlayabilirsiniz. Akut farenjit olan kişilerde boğazda yanmalar, yutkunma zamanı ağrının oluşması, ses kısıklığı, halsizlik, kas ağrısı, boyunda şişlik, boğazda kabarcıkların oluşması ve ağız kokusu gibi bulgular ilk belirtiler olmaktadır. Kronik farenjit zamanı ise boğazda kuruma, takılma, yutkunma zamanı ağrılar, boğazda gıcık yaratan öksürük ya da boğazda iyileşmeyen yaraların oluşmasına neden olur.
Farenjit (Kronik Boğaz Kızarıklığı) Tedavisi
Tedavi işlemi öncesinde teşhis konulması çok önemlidir. Faranjit tedavisi zamanı Kulak Burun Boğaz muayenesi, aynı zamanda uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen endoskopik ve röntgen çalışmaları gerçekleştirilmelidir. Oluşan bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotikler ile tedavi olunabilir, fakat bunlar geçici olarak iyileşmenize yardım eder. Kronik sinüzite kapalı sinüslerin ağzının açılması için ise cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. Kromolin ve destekleyici burun spreyleri, anihistaminkiler, dekonjestanlar tedavi sırasında kullanılabilir. Mutlaka tedavi önesinde uzman bir doktora başvurmalısınız. Aksi takdirde hastalığınız gittikçe olumsuz yönde etkilenebilir ve tedavi işlemi daha da zor bir hal alabilir.
Farenjitin Çeşitleri
Farenjitin akut ve kronik olmak üzere 2 türü mevcuttur. Akut farenjitle kronik farenjit birbirleriyle karıştırılmaması gereken rahatsızlıklardır. Akut farenjit aniden yükselir ve kısa süre içerisinde de geçip gider. Ancak kronik farenjit diğerine göre daha ağrısızdır, ama uzun soluklu bir hastalıktır.
Akut farenjitin belirtileri şu şekildedir – Şiddetli boğaz ağrıları, boğazda oluşan yanmalar, boğazın kuruması gibi problemlerle birlikte sesin kısılması, ateş, halsizliğin artması ve burun akması da belirtiler arasında yer almaktadır. Bu gibi durumlarda bir üst solunum enfeksiyonu da beklenmektedir.
Kronik farenjitin nasıl teşhis edildiği de şu şekilde izah edilebilir – Yutkunurken hissedilen güçlük, gıcık tipi seyreden öksürük, boğaz yanması, gerilme, boğaza kenardan yabancı bir cismin düştüğü hissi ve sık sık geniz temizleme isteği de kronik farenjit belirtilerindendir. Akut Farenjit Tedavisi yapılmazsa ve belirli aralıklarla tekrarlanırsa, kronik farenjite de dönüşebilmektedir.
Farenjit Neden Oluşur?
Üst solunum rahatsızlıklarıyla birlikte akut farenjitte ortaya çıkabilir. Dışardan vücudunuza giren mikropların vücut direncinize üstün gelmesi durumunda oluşan farenjit bulaşıcı olmaktadır. Havanın kirli olduğu yerlerde fazla bulunmamak, sigara tüketilen alanlardan kaçmak en sağlıklı çözüm olacaktır. Bunun yanı sıra alkol tüketimini de azaltmak ve tamamıyla ortadan kaldırmak bu tip kronik hastalıkların oluşmamasına yardım edecektir. Ayrıca uzun süren burun tıkanıklığından dolayı da oluşabilecek farenjit hastalığı, alerjik nedenler yüzünden de bir çile haline gelmektedir. Bunun için aile hekiminize başvurmak en sağlıklı çözüm olacaktır.