Etki etmesini istediğiniz ve uyguladığınız alanda kasın aktivitesinin geçici bir şekilde paralizi oluşturulmasına etki eden ilaçlara Dolgu etkili ilaçlar denilmektedir. Bir tür bakteri tarafından üretilmekte olan toksin, en fazla yüz kırışıklıklarının giderilmesi amacıyla kullanıldığı gibi; terleme, servikal distoni, mesanenin aşırı aktif olması sonucunda idrar kaçırılmasının engellenmesi ve son olarak migren tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
İlacın verildiği bölgede ilaç etkisiyle kasların uyarılmasını sağlayarak; sinir hücrelerine direkt olarak uyarıcı bloke etkisi vermeyi amaçlamaktadır. En fazla, mimik kaslarında ortaya çıkan kırışıklıkların giderilmesi için kullanımında karşımıza çıkmaktadır.
İnsanların yüzünde bulunan kaş çatma çizgileri,
– Göz kenarı kırışıkları,
– Yatay alın çizgilerini azatlama.
Diğer kullanım alanları ise;
– Koltuk altında aşırı terleme tedavisi,
– Migren Tedavisi,
– Servikal Distoni,
– Mesane Problemleri,
– Göz Tembelliği,
– Kas Kontratürleri.
Bununla birlikte, ilk işlemin ardından kesinlikle masaj yapılmaması gerekirken; ikinci işlemden sonra günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Masaj yapılması sonucunda, toksin farklı bölgelere dağılabileceği için, tavsiye edilmez. Etkinin ilk uygulamanın ardından birkaç gün sonra başlayarak; 3 ila 6 ay arasında sürdüğü bilinmektedir. Daha uzun süreli etki için ise; devamlılık her zaman önemlidir.
İnsan yüzünde yer alan kırışıklar genel olarak ikiye ayrılır. Bunlar stabil ve dinamiktir. Dolgu insan alnında yer alan, kaş arasında ve göz çevresinde beliren kırışıklıklar üzerinde oldukça az etki gösterirken; dudak bölgesinde ve boyun bölgesindeki kırışıklıklara kesin çözüm olarak kullanılır.
Uygulamaya başlandığı andan itibaren kırışıklarla artmayacağı için, bırakıldıktan sonra da herhangi bir kötü sonuç ortaya çıkmayacaktır.
İlk uygulamanın arından 4 ila 6 ay arasında etki gösterecektir. Daha sonraki dönemlerde ise; isteğinize bağlı olarak devam edebilir veya sonlandırabilirsiniz.
Yüzünüzde yer alan mimik kaslarının tam anlamıyla sabitlenmesini, yüzün bir süre sonra ifadesiz bir hal almasını ve kaşların aşırı bir şekilde kalkması istenmeyen ve karşılaşılan en sık durumların başında gelmektedir. Temel olarak ön inceleme sonucunda ortaya çıkacak sonuçlara göre; kas gücüne ve insan yüzüne oranla ilaç verilmesiyle de, bu durumların ortadan kaldırılması mümkündür.
Sadece kaşların arasında problem yaşayan hastalar için uygulamanın bu bölgeye yapılması mümkündür. Kaş arasındaki kaşları direkt etkileyerek, sorunlar ortadan kaldırılacaktır.
Aşırı terleme rahatsızlıklarının en fazla kullanıldığı tedavi yöntemlerinden birisi Dolgudur. Telemenin en yoğun olduğu alanlar olan koltuk altı, ayakaltı veya avuç içi gibi bölümlere, yeteri miktarda verilecektir. Bu sayede, işlem yapılan bölgede terlemeyi sağlayan sinir uçları uyarılarak, geçici olarak bloke edilmek suretiyle, terleme durdurulacaktır. İşlem yapıldıktan sonra, 1 hafta içerisinde de etkisini hissedebilirsiniz.
2004 yılında FDA tarafından kabul edilen Dolgu ile koltukaltı terleme işlemi sonrasındaki 6 ile 12 ay arasında sorunsuz olarak etki gösterdiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre ise; işlem ardından terlemede azalma meydana gelmektedir.
Genel olarak gebelik döneminde olan kadınlara, emzirmek durumunda olan kadınlara ve kas hastalarına yapılması tavsiye edilmez.
İnsanların olağandışı yükseklikte koltukaltı terlemesi olmasını ne deodorant ne de herhangi bir losyon engelleyemeyecek seviyede olduğu görüntülendiği zaman, rahatsızlık boyutunda olacaktır. Kıyafetlerde sürekli ıslaklık, renklerinin değişmesini ve solmasını sağlayacak kadar sık terleme sonucunda, bazı insanlar günde birkaç kez kıyafet değişmek durumunda kalır. Hem psikolojik hem de sosyal açıdan ciddi bir problem yarattığı da görülmektedir.
Normal şartlarda bir miktar acı olmasına rağmen, uygulamadan önce lokal anestezi kremi ve soğuk uygulama sonucunda, bu acı minimuma indirilecektir.
Dolgu ile Koltukaltı Tedavisi sadece uygulandığı bölgeyi etkileyeceği için, diğer bölgelerde olumlu veya olumsuz bir etki görülmez.
Kişiden kişiye ve vücudun vereceği tepkimeye göre farklılık gösterecek olan bu tedavi sonucunda, 7 ila 9 ay arasında etki göstermeye devam etmektedir.
İlk olarak 1990’lı yıllarda kozmetik ürünü olarak kullandığı dönemlerde migren etkisini azalttığı anlaşılan Dolgu, 2010 yılında FDA tarafından kabul edilmiş migren tedavilerinde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle kronik migren rahatsızlığı olanlar üzerinde kullanılmaktadır.
Kesin olarak etki mekanizmasının nasıl çalıştığı bilinmemekle beraber, kozmetik amaçla kullanılırken kasların gevşemesi görevini üstlendiği bilinmektedir. Migren tedavisinde ise; etki mekanizmasının tamamen farklılaştığı tahmin ediliyor. Uygulama, saçlı deri, yüz ve boyun kısmında yer almakta olan kaslara verilen ilaçla birlikte, kasların gerilimini azaltmak amaçlanarak, ağrı kesilmektedir.
Genel olarak 12 haftalık ara ile 3 ile 5 seans arasında değişen bir tedavi süreci uygulanması tavsiye edilir.
Diğer uygulamalara kıyasla, Dolgu ile Migren Tedavisinde karşılaşılan ağrı daha az olarak görülmektedir. Yinede çok hassas olan hastalar için ağrı kesici kullanımı uygundur.
Normal uygulamada herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak fazla doz kullanım sonucunda kaslar çok fazla gevşeyebilir. Yanlış yere uygulama yapıldığı zaman ise; uygulamanın herhangi bir etkisi olmayacaktır.
Tedavi yöntemiyle ilaçların herhangi bir ilgisi yoktur. Bu nedenle, Dolgu tedavisi sonrasında da ilaç alımında problem olmayacaktır.