Dış kulak iltihaplanmasına daha çok havuz ve deniz aktivitelerinin çok olduğu aylarda rastlanmaktadır. Bunun neden ise deniz ve havuzlarda suyun içerisinde bulunan bakterilerin kulağımıza temas etmesidir.

Dış kulak iltihaplanmasına daha çok havuz ve deniz aktivitelerinin çok olduğu aylarda rastlanmaktadır. Bunun neden ise deniz ve havuzlarda suyun içerisinde bulunan bakterilerin kulağımıza temas etmesidir. Temas sonrasında çeşitli hastalıklar oluşabilmektedir. Daha çok sıcak havalarda rutubet olan bölgelerde karşımıza çıkan kulak enfeksiyonu, bakteri ve mantarlar ile kulakta şiddetli ağrılar oluşturabilmektedir. Hastalık kendini işitmede zayıflama, kulak akıntısı ve ateş ile gösterebilir. Bu hastalık acil bir şekilde tedavi edilmezse kulak yolu iltihabının vücudun başka oranlarına yayılmasına neden olabilir.

Dış Kulak İltihabı Nedir?

Dış kulak enfeksiyonu deniz ya da kirli sular yoluyla bizlere bulaşan mantar ve bakterilerdir. Dış kulak enfeksiyonu şiddetli kulak ağrıları ve kulakta şişme gibi belirtiler gösterebilir. Hatta bazı durumlarda hasta kulağının ağrısından yemek yiyemeyecek bir hale gelir. Bu gibi durumlar ile karşılaşmak istemiyorsanız nem ve sudan korunmanız gereklidir. Yani yaz tatilinizden vazgeçmeli olacaksınız.

Dış Kulak İltihabının Sebepleri

Dış kulak yolu nemli, aynı zamanda sıcak bir alan olduğu için kulak enfeksiyonu kapmanız çok kolay olabiliyor. Daha çok yaz aylarına rastlanmak olan bu hastalık, yılın tüm mevsiminde sizleri karşılayabilir. Dış kulak yolu iltihabı, deri ve kulak zarının iltihabı demektir. Bu orta kulak iltihabından tamamen farkı olmaktadır. Bir diğer ismi eksternal otit olan bu enfeksiyon dermatolojik ve alerjik sebeplerden dolayı da oluşabilir. Fakat dış kulak yolu iltihaplanmasının temel sebebi bakteriyel enfeksiyon bulaşması ve mantarlardır.

Dış kulak iltihabının oluşmasına sebep olan mantar çeşidi ise “Aspergillus niger”dir. Bu zaman işitmede azlık, kulakta ağrılar ve şiddetli kaşıntılar yaşanmaya başlar. Muayene sırasında dış kulan yolunda siyah renkli bir materyal ve mantar hifleri görülebilir. Kulak enfeksiyonu tedavisi zamanı kulağın su ve nemden uzak tutulması gereklidir. Uzman tarafından yapılmış olan temizlik sonrasında gerekli ilaçlar kullanılarak pansuman yapılmalıdır. Mantar enfeksiyonu zaman pansuman kullanımı çok önemlidir. Kullanmamanız durumunda uzun süre boyunca devam eden kronik vakaların oluşmasına sebep olabilirsiniz.

Dış Kulak İltihabının Tedavisi

Dış kulak yolu iltihabı zamanı doktora başvuru yapmadan klişe ilaçlar kullanmak problemin daha da şiddetlenmesine ve tedavinin zorlaşmasına neden olabilir. Hatta ilerleyen zamanlar içerisinde işitme kaybına kadar gelebilir. Bu sebeple eğer kulağınızda mantar kitlesi oluştuysa uzman kişiler tarafından temizleme işlemini yaptırmalısınız. Çünkü temizleme işlemi gerçekleştirilmeden kullanılan ilaçların tedavi için hiçbir etkisi olmamaktadır, bunun aksine olumsuz yönde etkisi bulunmaktadır.


Dış kulak iltihaplanmasına daha çok havuz ve deniz aktivitelerinin çok olduğu aylarda rastlanmaktadır. Bunun neden ise deniz ve havuzlarda suyun içerisinde bulunan bakterilerin kulağımıza temas etmesidir.