Dil bağı (Ankiloglossi) olan çocukta dilin fonksiyonları etkilenecektir. Özellikle konuşma sesleri bu rahatsızlıktan oldukça etkilenmektedir. Ankiloglossi, dilin hareketlerini kısıtlamakla kalmaz.
Dil bağı (Ankiloglossi) olan çocukta dilin fonksiyonları etkilenecektir. Özellikle konuşma sesleri bu rahatsızlıktan oldukça etkilenmektedir. Ankiloglossi, dilin hareketlerini kısıtlamakla kalmaz. Aynı zamanda çocuğun öz güven problemleri yaşamasına da sebep olur. Bu rahatsızlığın oluşum nedeni, annenin gebeliğinde olabilir. Diğer bir ihtimal olarak aileden gelen bir rahatsızlık da olabilir. Dil bağının kesinlikle tedavi (dilbağı tedavisi) edilmesi gereklidir. Özellikle küçük yaşlarda çocuklar ve bebekler için büyük bir sıkıntı yaratabilir. Beslenmekte ve konuşmakta zorlanan çocuk, bebeklik döneminde annesini emmekte de zorlanmaktadır. Aynı zamanda çocuğun yaşı büyüdükçe, sosyal ilişkileri de zedelenmektedir.
Dil Bağı Nedir?
Ankiloglossi, dilin ağız tabanına yapışık olma durumudur. Konuşma ve artikülasyon bozuklukları, ağız içini temizleme fonksiyonunun bozulmasından dolayı kötü ağız hijyeni ve diş problemleri, emme, yeme/yutma problemleri, dil şeklinde bozukluk ve tüm bunların sonucu olarak da psikolojik ve sosyal problemler görülebilir.
Dil hareketlerinin kısıtlanması sonucunda, çocuğun çıkartmış olduğu sesler büyük oranda etkilenir. Bununla birlikte gelişim sürecini sorunlu olarak geçiren çocuklar yetişkin olduklarında da bunu bir travma olarak taşıyabilir. Söz konusu dil bağı rahatsızlığını yaşayan çocuklarda “r” harflerini söyleyememe durumuyla karşılaşılır. Çocuklar gelişim süreci boyunca rahatlıkla konuşamaz. Kendi yaşıtlarıyla iletişim kuramaz. Fakat dil bağı ile karıştırılmaması gereken bir durum vardır. Çocukların konuşmaması veya geç konuşmaya başlaması ile bu rahatsızlık aynı değildir. Bunun için uzman doktor muayenesinden geçilerek teşhis konulmalıdır.
Öte yandan Ankiloglossi olan çocukların bu rahatsızlıktan ne kadar etkilendiğinin teşhisi yapılmalıdır. Bunun için çocuklarla özel olarak ilgilenen konuşma terapistleri bulunur. Çocuğun gelişiminin ne kadar etkilendiğinin tespiti yapıldıktan sonra, cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. Çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesi için her konuda hassas davranılmalıdır. Oral-Motor muayene mutlaka yapılmalıdır. Çocuğun beslenme durumu, fonksiyonlarını ne kadar kullanabildiği, konuşma durumu gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuk gözlem altına alınarak, eğer bir fonksiyon kaybı söz konusuysa terapist ile çalışmalara devam edilmelidir.
Dil Bağı Cerrahisi
Ankiloglossi rahatsızlığı dil bağı ameliyatı ile thermal welding ile tedavi edilebilir.KBB uzmanı Op.Dr.Cem Karas Ck Klinik merkezinde ve anlaşmalı hastanemizde dil bağı rahatsızlığını tedavi etmektedir.
Dil Bağı Tedavileri ve Dil Bağı Fiyatı Hakkında Daha Fazla Bilgi için
İletişim Numaramızdan Bizi Arayabilir, Whatsapp Numaramız ile Sorularınızı Sorabilirsiniz.