Bilindiği üzere dil tatma, yutma, yiyeceklerin yemek borusuna yönlendirilmesi, ağızı temizleme, telaffuz ve çiğneme gibi önemli fonksiyonları yerine getirmektedir.
Bilindiği üzere dil tatma, yutma, yiyeceklerin yemek borusuna yönlendirilmesi, ağızı temizleme, telaffuz ve çiğneme gibi önemli fonksiyonları yerine getirmektedir. Son derece önemli bir organ olan dil, insan doğduğu günden itibaren en gerekli organ olarak faaliyet göstermektedir.
Anne karnında iken ağız içerisinde bulunan oluşumların gelişmesine yardım eden frenulum isimli bağın normale göre daha az gelişmesi ya da kalın oluşumu harekette kısıtlamalar yaratmaktadır. İnsanlar arsında dil bağı olarak bilinen bu hastalık diğer bir ismi ile de ankiloglossi olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak erkek çocuklarda kızlara göre daha çok görünmektedir. Çocuğun yaşının artması ile beraber frenulum bağı küçülerek yaratmış olduğu sorun azalmaktadır.
Dil bağı tanısının koyulması için basit bir muayene gereklidir. Teşhis sırasında bebekte herhangi bir beslenme sorunun olup olmaması da önemlidir. Eğer çocuğun yaşı fazla ise frenulum bağının ne kadar uzun olduğunu görebilmek ve yumuşaklık değerlendirilmesi için dilin dışarıya çıkarılması istenir. Bu sırada çocuğun ağzı açık şekilde dili damağına değdirilir ve tespitlere uygun olarak tedavi işlemi gerçekleştirilir.
Dil bağı problemi yaşayan çocuklar dilini dışarı çıkarmak için zorlanabilir ve bu zaman içeriye doğru bükülen dil “V” şeklini almaktadır. Telaffuz bozukluğu sırasında değerlendirme yapılması amacı ile 3 yaşından büyük çocuklarda dil ucuyla “r,d,l,z,t,s” benzeri seslerin çıkarılması istenir. Eğer çocuğunuzda dil bağı sorunu var ise bu sesleri çıkardığı zaman zorlanacaktır. Yani bu şekilde zorlanıp zorlanmadığından dil bağının olup olmaması bulunabilir.
Dil Bağının Tedavisi
Eğer bebekte hafif dil bağı varsa ve günlük olarak düzenli bir şekilde besleniyorsa tedavi olunmaya ihtiyaç duyulmayabilir. Bu sebeple dünyaya yeni gelen bebeklerde saptanan dil bağının sorun oluşturup oluşturmadığı belirlendikten sonra müdahale edilmesi önerilmektedir.
Fakat problem oluşturan vakalar zamanı cerrahi müdahale dışında bir yöntem mevcut değil. Dil bağı ameliyatı sırasında enfeksiyon veya ağrı tarzında komplikasyonlar ile karşılaşma olasılığı yok denecek kadar azdır. Normal bir cerrahi işlem tahkimini olarak 10-15 dakika sürmektedir. Ancak sorunlu bölgenin iyileşmesi 2 saate kadar uzayabilmektedir.
Ailelerin birçoğu dil bağının kesilmesinden sonra çocuğun konuşacağını veya bozuk konuşmasının düzeleceğini düşünmektedir. Fakat dil bağının oluşturabileceği konuşma bozukluğu sadece bazı harflerde kendini belli etmektedir. Konuşma bozukları farklı çeşitlerde olabilir ve birbirinden değişik sebepleri vardır. Hastaya müdahale öncesin tüm bu konuların konuşulması ve aile ile anlaşma yapılması gereklidir.