Günümüzde burun hastalıklarının sayı her geçen gün artmaktadır. Bunlar arasında soğuk algınlığı ile oluşmakta olan grip neredeyse her 3 kişiden 2`de yaşanmaktadır.

Günümüzde burun hastalıklarının sayı her geçen gün artmaktadır. Bunlar arasında soğuk algınlığı ile oluşmakta olan grip neredeyse her 3 kişiden 2`de yaşanmaktadır. Bunun sebebi soğuk havalara dayanıksız olmamız. Burun hastalıkları kategorisinde yer alan horlama da birçok kişide görülmekte olan hastalık çeşididir. Bu hastalıkların bazılarının tedavi süreci daha kısa bazılarının ise daha uzun süre çekmektedir. Eğer burun hastalığınız varsa mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekecektir. Tedavi süresinin uzattığınız zaman iyileşmeniz daha da zorlaşacaktır. Bu sebeple hastalık belirtilerini gördüğünüz andan itibaren doktora başvurmalısınız.

Soğuk Algınlığı ve Grip

Grip hayatımızda sıklıkla rastladığımız hastalıklar arasında yer almaktadır. İnfluenza virüsünün sebep olduğu solunum hastalığı olan grip, yüksek ateş gibi belirtiler ile kendini belli etmektedir. Aynı zamanda bu hastalığa yakalanan kişilerde titreme, şiddetli eklem ve kas ağrıları, halsizlik, bulantı ve öksürük gibi belirtiler de görülmektedir. Hastalık bulaşıcı olduğu için bu hastalığı yaşayan kişilerden uzak durulması tavsiye edilmektedir. Genel olarak hastalığın ilk 3 günü daha yoğun ağrılar olmaktadır, fakat gün geçtikçe ağrılar hafiflemeye başlar. Burun hastalıkları grubuna dahil olan bu hastalık tahmini olarak 7-10 gün içerisinde düzelmektedir. Herhangi bir farklı hastalığı bulunan yaşlı ve çocuklarda infleunza ciddi hastalıklara yol açabilir.

Grip tedavisi bulunan hastalık çeşididir. Daha çok ilaçlar yardımı ile tedavi işlemi gerçekleşmektedir. Burun akıntısının karşısını alan ilaç ve ağrı kesiciler hastalık sırasında sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda ateş düşürücülerde hasta için iyi gelebilir. Vira bir hastalık olması nedeni ile antibiyotikler pek fazla işe yarmıyor. Hasta kişinin erken iyileşmesi için istirahat etmesi ve çoklu miktarda sıvı tüketmesi gereklidir.

Horlama

Burun arkasındaki bölümde havanın geçmesi zamanı tıkanma yaşandığı zaman yumuşak dokular titrer ve birbirine çarpar, ortaya çıkan sese ise horlama ismi verilir. Burun hastalıkları içerisinde birçok kişide görülmekte olan horlama gece yanınızda uyuyan kişiler için rahatsızlık oluşturmaktadır.

Horlamanın birçok sebebi olabilir. Bu sebeplerden biri burunda tıkanıklığın olmasıdır. Büyük geniz eti ve bademcikleri olan kişilerde de horlama sık bir şekilde görülmektedir. Çok fazla kiloya sahip insanlarda yağ boyun bölgesine toplandığı için havanın geçtiği alan azalır. Bu zamanda yine ortaya sizleri rahatsız edecek horlama sesleri çıkar.

Horlamanın tedavisi ise sebebe uygun olarak yapılmaktadır. Yani öncelikle doktora giderek bir muayeneden geçmeniz ve ardından buna göre bir çözüm üretilmesi gereklidir.

Sinüzit Hastalığı

Yüzeysel kısımda burunun kemikleri arasında oluşan boşluklara “sinüs” ismi verilmektedir. Sinüslerin iltihaplanması prosedürü ise “sinüzit” olarak adlandırılmaktadır. Sinüslerin enfeksiyonu ya da enflamasyonu sinüzit işlemidir. Bu hastalığı yaranma sebebi ise soğuk ya da alerjik bir atağın ortaya çıkarak mukus salgılanmasını ortaya çıkarmasıdır. Hastalık süresi boyunca yüzde dolgunluk, burunda akıntı ve baş ağrısı gibi çeşitli problemler görülmektedir. Bu sorun aynı zamanda alında, yüz bölgesinde ve yanaklarda ağrılara sebep olabilir. Eğer enflamasyon çok olursa “polip” olarak adlandırılan oluşumlar ortaya çıkabilir.

Alerjik Nezle

İnsan burnunda alerjiye sebep olan çeşitli maddelerin burun mukozasına temas olunması sonrasında oluşan akıntı, hapşırma ve gözlerde kaşıntı gibi belirtiler “alerjik nezle” ismi verilen hastalığın kısaca tanımıdır. Sebebi ise havada var olan ve solunum yoluyla burundan organizmamıza dahil olan parçacıklara karşı oluşan anormal reaksiyondur. Alerjik nezle ile aynı manayı taşımakta olan saman nezlesi, alerjik rinit ve yaz gribi gibi terimlerde kullanılabilmektedir.

Burun Kanaması

Burun hastalıkları arasında nerdeyse herkeste sıklıkla rastlanmak olan bir durumdur. Burunda kanama iki türe bölünmektedir. Bunları arka ve ön burun kanamaları olarak ayırabiliriz. Daha çok ciddi kanamalar burnun arka bölümünde oluşmaktadır. Bu tip kanamaların durdurulması ön tarafta oluşan kanamalar göre daha zordur. Arka tarafta kanamalar en çok yüksek tansiyon sebebi ile yaşlı bireylerde görülmektedir.

Burun Kemiği Eğriliği

Burunun ön kısmında kıkırdak ve arka tarafında kemikten bir yapı yer almaktadır. Burun kemiğinin yüzün tam orta kısmında olması idealdir. Burada önemli olan sağ ve sol taraftaki uzaklıkların eşit olmasıdır. Eğer eşitlik bozuluyorsa burun eğriliğinin olması demektir. Burun kemiğinin eğriliği, yüzeysel görünümde oluşan hasarlardan dolayı ortaya çıkmaktadır.

Burun hastalıkları arasında birçok kişide mevcut olan eğrilik doğum sırasında ya da sonradan kırılma nedeni ile oluşabilir. Yüz kısmına baktığımız zaman gayet normal görünen bir burunun içerisinde kemik eğriliği bulunma ihtimali de vardır. Bu eğrilik hafif olabildiği gibi bazı hastalıklar zamanı tıkanıklığa sebep olabilecek kadar belirgin bir hal alabilir.


Günümüzde burun hastalıklarının sayı her geçen gün artmaktadır. Bunlar arasında soğuk algınlığı ile oluşmakta olan grip neredeyse her 3 kişiden 2`de yaşanmaktadır.